Om skoleundervisningen på Mandø tilbage i første halvdel af 1700-tallet ved vi ikke meget.
Under Christian VI kom der to forordninger i 1739 om skolegang, som indførte almindelig undervisningspligt i hele landet. Det gik dog sådan, at der ikke kom ret meget ud af reglerne om landsbyskoler, blandt andet fordi det var svært at finde egnede skoleholdere.
Det har givetvis også været tilfældet på Mandø.
Før 1753
En Niels Mortensen, der havde sejlet med hollandske skibe i sine yngre dage, er omtalt som degn og skoleholder på øen i længere tid i begyndelsen af 1700-tallet. Han var opdraget hos sin bedstefar, der var præst på øen.
1753 - 1767 Peder Carstensen
I 1753 kommer Peder Carstensen, født omkring 1732, til Mandø fra fastlandet som skoleholder. Han blev lejet til at undervise børnene i kristendom, læsning, skrivning og regning for et halvt eller helt år ad gangen af øens beboere med en løn, som man nu kunne blive enige om. Den var ikke stor, og Carstensen søgte om økonomisk hjælp gennem biskoppen. Den daværende præst på Mandø, Thorning, skrev i sin anbefaling, at Peder Carstensen ikke kunne leve af at være skoleholder. Det var med hans som med andre indtægter på Mandø "så meget miserabelt".
I 1766 bliver Hans Bertram Fogtmann præst på Mandø, og han går straks i gang med at forbedre skoleforholdene. Der var ingen skolebygning eller degnebolig på øen, selv om det egentligt var påbudt efter kongelig anordning. Fogtmann ville bygge et skolehus og slå degne- og skoleholderembedet sammen og besat med en kvalificeret mand, der så skulle have en løn, han kunne leve af. Det faldt sammen med, at den ovenfor nævnte Niels Mortensen, som nu alene virkede som degn, stoppede på grund af alder.
Fogtmann mente, at Peder Carstensen ikke kunne beklæde begge embeder, da han var krøbling, - han var født "uden brugelige ben" og gik på knæene. Af denne grund kunne mandøboerne helller ikke bruge ham som degn, men nok akceptere ham som skoleholder, som de havde gjort gennem 13 år. Et skolehus var man også imod.
Det kostede jo, og den fik ikke for lidt, da mandøboerne bad biskoppen om at blive forskånet for flere udgifter, for de levede under usle kår, - øen havde mest "borg og gæld" og var opfyldt af mange fattige enker og faderløse børn. De ønskede ikke at blive bebyrdet med fremmede degne og skoleholdere, det var for dyrt, men ville gerne fortsat bruge deres egne.
Det hjalp ikke. Peder Carstensen måtte gå af. Han havde stiftet familie og blev boende på øen. Han var gift to gange og døde som enkemand i 1797.
1767 - 1769 Hans Ivarsen
Fogtmann ansøgte bispen om, at ungkarl Hans Ivarsen, som han havde fundet til hvervet som skoleholder, måtte blive kaldet som degn i betragtning af de ringe indtægter hvervet som skoleholder gav.
Hans Ivarsen holdt ud i to år til oktober 1769, før han sagde op. Han kunne ikke leve af sine indtægter. Mandøboerne nægtede nemlig at betale ham som skoleholder, fordi de var misfornøjede med, at biskoppen havde ansat hans løn efter hartkornet.
1819 Præsten overtager skoleundervisningen
1819 - 1825 Andreas Hald